HRBATŮV KOSTELEC

Obchod GUMA postihla rekonstrukce

3. 2. 2022 11:52 - Čechistan / GUMA - Budislav Guma, majitel

Minulý týden byly vyházeny regály z dob socialismu, několik tub chemoprénu a jakési letité role molitanu.

Prodavač, který roky tiše sledoval vývoj kapitalismu v Česku (a na dotaz "máte pryž?„ odpověděl “ne, možná příští měsíc" a pak si šel zakouřit před obchod), ten taky zmizel.

Rekonstrukce usilovně pokračuje. Tak snad v další pětiletce se vrátí aspoň ten molitan na původní místo u dveří.

R.E.K.L.A.M.A
Odstraníme vaše ego nebo co chcete.

Česká pošta začne od září doručovat lidi

16. 6. 2021 12:23 - Čechistan - Joachim Řitke

Od září letošního roku zprovozní Česká pošta ve spolupráci s Českými drahami přepravu osob. Bude doručovat osoby obyčejně (evkvivalent 2. třídy) i doporučeně (ekvivalent 1. třídy). Mluvčí ČD, Jarmila Pokorná sdělila, že obě varianty by měly být za jednotnou cenu. „Pouze přeprava nadměrných osob bude zpoplatněna dle tarifu Neskladný balík,“ doplňuje.

V průběhu přepravy nebude potřeba prokazovat se platným jízdním dokladem ani přestupovat. „Z Aše do Karlových Varů se pojede přímo přes Brno,“ říká Pokorná.

Další změny se odehrají v infrastruktuře ČP i ČD. Pokorná vysvětluje: "Připravujeme se na digitalizaci. Od roku 2038 budeme osoby doručovat již jen digitálně. Znamená to další zjednodušení a zrychlení přepravy, která bude založena na rozpadu osob na atomy a následném sestavení na cílové poště."

S rozkladem zásilek na atomy má Česká pošta dlouhodobé zkušenosti. „Zatím řešíme opětovné sestavení, ale můžete se nechat pojistit,“ uzavírá Pokorná.

R.E.K.L.A.M.A
Jste vůl, že jste si ještě nekoupil krávu.

Pět vojáků, tank a větroň. Praha slaví Den vítězství

Navzdory pandemii se v neděli v Praze koná tradiční vojenská přehlídka k 76. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Na náměstí Václava Havla se představí pět vojáků USA a blíže nespecifikovaný jeden kus vojenské techniky, zapůjčený ze skladu hmotných rezerv Čáslav. Přeletět nad ním má strategický větroň L-21 s primátorem Hřibem na palubě. O výsadek se postarají čeští parašutisté. Dva. V případě nepříznivého větru jeden, který skočí i s Hřibem z Národního divadla.

Všichni vojáci jsou očkovaní proti covidu, pilot bude mít respirátor.

R.E.K.L.A.M.A
i bez vaření, dodává Lovochema Lovosice.

V pražské MHD se bude opět nastupovat dveřmi

17. 5. 2021 11:52 - Čechistan - Joachim Řitke
Nízkonákladová linka 24, snad jedoucí do pražského Ládví

Nízkonákladová linka 24, snad jedoucí do pražského Ládví

Cestující budou moci od pondělí 17. května do všech tramvají a autobusů MHD opět využívat k nástupu dveře. Ve středu to sdělila Hana Pohanová z odboru umělé inteligence Dopravního podniku (AI DPP). Nadále zůstává v platnosti omezení pro převoz jeklů.

„Není dovoleno převážet jekly ani maskované za dětské kočárky,“ pokračuje Pohanová. Cestující, u nichž bude nalezen jekl, budou neprodleně vykázáni z přepravy na nejbližší zastávce, v případě zastávky na znamení i bez nutnosti znamení. Cestující poté opustí vozidlo. „Dveřmi,“ uzavírá Pohanová.

Chaotická linka č. 24/28, jedoucí ze směru odněkud-někam, zůstává i nadále v provozu.