HRBATŮV KOSTELEC

Obchod GUMA postihla rekonstrukce

3. 2. 2022 11:52 - Čechistan / GUMA - Budislav Guma, majitel

Minulý týden byly vyházeny regály z dob socialismu, několik tub chemoprénu a jakési letité role molitanu.

Prodavač, který roky tiše sledoval vývoj kapitalismu v Česku (a na dotaz "máte pryž?„ odpověděl “ne, možná příští měsíc" a pak si šel zakouřit před obchod), ten taky zmizel.

Rekonstrukce usilovně pokračuje. Tak snad v další pětiletce se vrátí aspoň ten molitan na původní místo u dveří.

Česká pošta začne od září doručovat lidi

16. 6. 2021 12:23 - Čechistan - Joachim Řitke

Od září letošního roku zprovozní Česká pošta ve spolupráci s Českými drahami přepravu osob. Bude doručovat osoby obyčejně (evkvivalent 2. třídy) i doporučeně (ekvivalent 1. třídy). Mluvčí ČD, Jarmila Pokorná sdělila, že obě varianty by měly být za jednotnou cenu. „Pouze přeprava nadměrných osob bude zpoplatněna dle tarifu Neskladný balík,“ doplňuje.

V průběhu přepravy nebude potřeba prokazovat se platným jízdním dokladem ani přestupovat. „Z Aše do Karlových Varů se pojede přímo přes Brno,“ říká Pokorná.

Další změny se odehrají v infrastruktuře ČP i ČD. Pokorná vysvětluje: "Připravujeme se na digitalizaci. Od roku 2038 budeme osoby doručovat již jen digitálně. Znamená to další zjednodušení a zrychlení přepravy, která bude založena na rozpadu osob na atomy a následném sestavení na cílové poště."

S rozkladem zásilek na atomy má Česká pošta dlouhodobé zkušenosti. „Zatím řešíme opětovné sestavení, ale můžete se nechat pojistit,“ uzavírá Pokorná.

Pět vojáků, tank a větroň. Praha slaví Den vítězství

Navzdory pandemii se v neděli v Praze koná tradiční vojenská přehlídka k 76. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Na náměstí Václava Havla se představí pět vojáků USA a blíže nespecifikovaný jeden kus vojenské techniky, zapůjčený ze skladu hmotných rezerv Čáslav. Přeletět nad ním má strategický větroň L-21 s primátorem Hřibem na palubě. O výsadek se postarají čeští parašutisté. Dva. V případě nepříznivého větru jeden, který skočí i s Hřibem z Národního divadla.

Všichni vojáci jsou očkovaní proti covidu, pilot bude mít respirátor.