HRBATŮV KOSTELEC

V Mnichově Hradišti začíná festival nudy

18. 7. 2011 11:39 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Právě v těchto dnech začíná v Mnichově Hradišti festival nudy, který ničím nepřekvapí. Do amfiteátru pod širým nebem se sjela asi stovka návštěvníků, aby prožila neopakovatelnou atmosféru téměř ničím nerušené nudy. Netradiční projekt s mezinárodní účastí vznikl spojením původně samostatných televizních soutěžních pořadů do jednoho nudného celku.

Ačkoli festival slibuje zažít to nejnudnější pod sluncem, bohužel už od rána prší. „To však nic nemění na tom, že je nuda,“ říká organizátorka festivalu Lucie Nováková. „Řada účinkujících, která v Mnichově Hradišti vystoupí, si vydobyla velkou prestiž a návštěvníci se nemají na co těšit,“ dodává Nováková. Inspiraci prý brali téměř na všech televizních obrazovkách. Na večer sama Nováková připravila hřeb dne: velkou bílou stěnu, na které nic nebude.

Jako zástupce Česka uvidí návštěvníci vystoupení zpěvačky Leony Machálkové, která již několik let boduje v soutěži o nejnudnější písničku roku v ještě nudnější soutěži Český zjev.

Doprovodným programem festivalu jsou umělecké dílny. "Návštěvníci si třeba vyzkoušejí, jak se dělá postmoderna. Až z Prahy má přijet David Černý, aby ukázal, jak udělat opět totéž, " říká Nováková. Na loňském happeningu Konzum I vystavil prázdné regály a získal hlavní cenu poroty. Letos se má happening dočkat pokračování: Konzum II se obejde i bez těch prázdných regálů. Prostě bude nuda.

Festival ve středu odpoledne zakončí tradičně Luděk Sobota, který se svlékne.

Pražská botanická zahrada ukončí činnost

15. 11. 2010 05:36 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Pražská botanická zahrada v Tróji ukončí činnost. „Už tam nic neroste,“ říká ředitelka Poulíková.

botanicka.jpg

botanicka.jpg

Občané Tróje přitom právě Poulíkové vyčítají, že může za špatný stav zahrady. Kvůli šetření prý přijala nekvalifikovanou pracovní sílu. „Při poslední návštěvě jsem si tam připadal jako na Ukrajině,“ sdělil nám jeden z místních občanů. Poulíková však tvrdí, že je to přehnané. "Řekla jsem pouze, aby s tím plevelem něco udělali. Než jsem dopila kafe, byla zahrada posekaná."

Ukázalo se, že takový režim provozu zahrady je pro zahradu ekonomičtější. „Zprovoznili jsme multimediální 3D výstavu, při které návštěvníci dostanou speciální brýle a nápoj, a pak chodí po kopci a vidí rostliny,“ pochvaluje si Poulíková. "Je úplně jedno, že tam žádné nejsou."

V tomto režimu prý zahrada funguje necelé dva roky. Díky nenáročnosti výstavy vznikl na magistrátu projekt, který hodlá využít prostory botanické zahrady jinak. Výstava se po Vánocích přesune blíže pražanům, do vestibulu nádraží Florenc a původní lokace botanické zahrady najde alternativní využití. „Nový územní plán s botanickou zahradou nepočítá,“ komentuje rozhodnutí magistrátu radní pro Prahu 8 Poulík. Od změny si magistrát slibuje především ušetření peněz, které by jinak musel dát na provoz zahrady.

Podle radního Poulíka vyroste na pozemcích komplex multifunkčních budov, které pozitivně ovlivní pražské panorama. Developerský projekt loni vyhrála firma Bém architekti, která přišla s nápadem vystavět nad zahradou kontroverzní Opuncia Park od architekta Kaplického. Původní idea tak dostává reálné uplatnění. Pokud vše půjde hladce, začne občanům již příští rok sloužit místo botanické zahrady nové obchodní centrum Fatta Anna Morgana.

R.E.K.L.A.M.A
Jedinečná sedací souprava do MHD. Dále průkazky ZTP již od 9999 Kč! Vše k dostání i bez stání.

Iveta Bartošová se zhroutila

19. 10. 2010 06:07 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Iveta Bartošová se po úspěšném rozvodu s Pomejem opět zhroutila. Dopadla přitom na dlažbu a přišla o horní čelist. „Je to strašné, osciluji psychicky mezi dnem a pode dnem, “ sdělila písemně naší redakci. Zpěvačka je prý na další zhroucení a neví, zda bude moci ještě zpívat. „Je to národní tragédie, “ říkají zoufalí fajnoušci.

Podle názorů odborníků však Bartošové zpěv příliš neutrpí. „Nebude to na první poslech nikterak znatelný rozdíl, “ slibuje primář Vinohradské nemocnice Slavíček a dodává, že ani u Gotta, který už dvacet let nezpívá, si lidé ničeho nevšimli. "Karel si tenkrát nešťastnou náhodou opařil hlasivky čajem."

České zpěvačky a zpěváci vyjadřují Bartošové podporu. Jako výraz soustrasti s jejím hlasem, pro ni skládají nové písničky. Ty by se měly objevit na chystaném CD Sedmikráska. „Bude to její první CD, na nemž nebude vůbec zpívat, “ říká producent Illony Machálkové, Dan Konečný, a dodává, že to ale vůbec nevadí. "Kvalitativně dojde k posunu a čekejte spíše hudbu na pomezí jazzu a after-popu." Píseň Tududuuu tu-tu du-tu duuu, kterou pro Bartošovou napsal Michal David, již nyní boduje v rotacích většiny českých rádií a hraje se více než dvacetkrát denně.

R.E.K.L.A.M.A