Tip na vánoční cukroví: pečené židy
Cukrárny Nová Osvětim reagují na pokrizové období celé Evropské Unie a uvádí na trh cenově dostupné vánoční cukroví dříve nazývané pálené židy.
Pečené židy, tak se jmenuje novinka Cukrárny Nová Osvětim. Jde o tradiční sladkohořké berlínské cukroví proslavené zvláště ve válečné době pro svou jednoduchost a levné suroviny.
Detaily receptury ing. Shittler nechce uvádět, ale prý jde o piškot pozvolna pěněný v podélných pecích s polevou z kunerolu (ztuženého rost. tuku) s tzv. cukrářským dehtem (náhražka kaka z odpdu výroby cukru).
Tipy na vánoční dárky
Vaříme na koksu. To je název stejnojmenné knihy pro opravdové labužníky, kteří si potrpí na tradiční ostravské přípravě jídla. Na ostravsku bylo koksu vždy dost. Však se také jedná o uhelný revír a proto Ostraváci raději než svítiplyn používali koks.
Nejvíce se tato tradice ujala v ulici Stodolní a právě odtud pochází řada skvělých receptů, které můžete ochutnat v labužnickém restaurantu KOXOVNA!