HRBATŮV KOSTELEC

Ta pravá kniha o Havlovi

1. 12. 2014 15:26 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Jediný autorizovaný životopis a nikdy nepublikovaná divadelní hra vycházejí současně v nové knize Edy Krisseové.

Václav Havel, s podtitulem Vyprávění o kladném hrdinovi, je Havlův životopis skrytý v absurdní hře. „Hranice mezi absurdní hrou a Havlovým životem nebyla ještě nikdy tak absurdní,“ říká Krisseová.

Hra má název Procesí a volně navazuje na Kafkův Proces. „Našla jsem ji na záchodě Vojenské nemocnice a upravila ji tak, aby byla stravitelná většinovému čtenáři,“ pokračuje Krisseová, která byla Havlovou ošetřující sestrou.

O co ve hře jde?

Hra začíná na Národní třídě odhalením Havlovy busty. Následuje průvod k Hradu, kde hra končí.

"Tak jako u většiny mistrových her, ani zde není děj podstatný. Genialita autora spočívá v absurditě celé věci," vysvětluje Krisseová. "Ve hře také najdeme mnohovýznamovou symboliku, kupříkladu zmíněný Hrad představuje Kafkův Zámek."

„Snad jen WC představuje WC,“ míní kritik Jiří X. Měnesed, který ke knize napsal ve světlé chvíli doslov.


V Síni kávy Starbucks je plno. Kde domov můj? zpívají politici s dětským sborem Bambini di Prágl. Stahují turínské roucho z hlavy Velikána a Michael Kocáb pronáší slova lásky. Není ho přes cvakající závěrky fotoaparátů slyšet, ale pokud chcete, najdete to na netu.

Dětský sbor: Óóoo kladný hrdino Havlééé! Óooo kladný hrdino Havlééé!

Pak se polici klaní ještě bustě Petra Pitharta, který stojí opodál v KFC, aby se konečně vydali s občany k Hradu. 

„Tudy kráčely dějiny,“ říká Bohuslav Sobotka, kráčící Národní třídou ve šlépějích Velikána a mávající červenou kartičkou.

---

Na Malostranském náměstí se k lidu připojuje procesí poslanců vedené Zdeňkem Bakalou. Na stříbrném podnose nesou zlaté prase a unisono chrochtají na počest Velikána.

Kardinál Duka jde za nimi. Zavěšen ruku v ruce s Halíkem nesou duhový kříž s přibitým Martinem C. Putnou.

"Nechť je Havel svatý!" hřímá Putna z kříže a stojí mu péro.

Procesí se symbolicky zastavuje v každé hospodě, kterou měl Velikán rád.

„Je naší povinností, dát si zde symbolické pivo,“ povídá Bohuslav Sobotka. "Na Václava!"

--- 

Takových zastávek učinili celkem 14.

Putna jim pak z kříže upad

a na Hrad už nedošli.

(mezitím jen přítomní uhlobaroni rozhodli, že Zámek Horní Jiřetín zbouraj
a zas bude chvíli teploučko)

R.E.K.L.A.M.A
a ihned: vykašlejte se na to!

Marek Eben vydal nové CD: Čas holin a PVC

24. 11. 2014 08:18 - Kultura - Standa Skandál

Skladatel a hudebník Marek Eben vydal nové CD: Čas holin a PVC, jde o další analogové politické CD bratří Ebenů plné analogů s dobou.

Sám autor doslova „přezul“, po Praze prý chodí v holinách, gumových rukavicích s PVC pláštěm. „Někdy mám s sebou i plynovou masku, to když jdeme natáčet naživo“, říká umělěc. "Při návštěvách redakcí bulvárních deníků, zvláště pak Plesk, TV Hovna a TV Hnoj zvažuji pořízení protichemického obleku. No znáte to, takový ten na ebolu. Já už si tam připádám jak když spadnu do senkruvny", říká Marek Eben na adresu povalujících se výkalů v kancelářích českých deníků.

Čtěte také: Zaměstnanci močí pod sebe.  Úklid u Bakaly pokračuje, na řadě jsou výkaly.

R.E.K.L.A.M.A
lehací a sedací práce, přizdistání, odborný dohled. Volejte 777857564.

"Tyhle stoky jsme umělecky zhudebnili právě v písních  Čas holin a PVC, Sbohem a šáteček a Hoviny. Ale už píšu na další desku píseň 120 dní sodomy v deníku Plesk. Skladba Tsunami je plná katarze a očištění od všech těch mediálních sraček" vysvětluje obsah nového CD Eben. „Skladby K Posrání a Klystýr jsme nakonec vypustili a přesunuli do dalšího CD, které bude sra*ek doslova plné“, slibuje Eben.

"Naposledy jsem točil pro Českou Televizi další díl Na Plovárně s Milošem Zemanem, a to už v celé výbavě i s plynovou maskou. Ono to z něho totiž táhne a nemůžu se zbavit pocitu, že mě Miloš pozvrací", vysvětluje změnu image Marek Eben.

Marek Eben - Na Plovárně s Milošem Zemanem

Marek Eben po návštěvě redakce bulvárního denníku Plesk

R.E.K.L.A.M.A
Kvalitní netuhnoucí beton - nový hit ve stavebnictví! Tekoucí domy na klíč! NYNÍ V AKCI JIŽ OD KORUNKY!



R.E.K.L.A.M.A
Česko hledá Debila. Přihlašte se ještě dnes!

Film Díra u Hanušovic nadchnul diváky

14. 8. 2014 19:56 - Kultura - Standa Skandál

Nový česko-ruský film Díra u Hanušovic získává nejvyšší ocenění za dramaturgii, scénář a kameru.

Námět filmu  Díra u Hanušovic je denodenní život v nějvětším diamantovém dole Mirny v Rusku.  Učitelka němčiny Maruna (Tatiana Xylen Vilhelmová), toho času hospodská, se snad nikdy nevdá.

R.E.K.L.A.M.A
Volte PPM (dříve ANO). Volte nadrženou patnáctku! PPM s číslem 15, vaše budoucí jistota.

V malém městečku Mirny je o vhodné muže nouze: nerozhodný starosta (Ivan Trojan) tráví hodně času v traileru a čeká na svého jelena (největší diamant, který by ukradl a zmizel z Díry), dětsky naivní Oline (Jaroslav Klesl) je okolím považován za neškodného vesnického blázna a klempíř Kódla (Lukáš Pastiňák) se s chutí močí na každou sukni. Maruně na klidu nepřidá ani její hysterická matka (Johanna Těreškovová), o kterou spolu se sestrou Jarunou (Lenka Lobotomová) pečují. Když navíc Jaruna využívá první příležitosti a odjíždí po boku postaršího Rusa Igora Valilijeviče do Moskvy, zůstává Maruna doslova v „Díře" s matkou, nápadníky a diamanty sama. 

R.E.K.L.A.M.A
Kvalitní netuhnoucí beton - nový hit ve stavebnictví! Tekoucí domy na klíč! NYNÍ V AKCI JIŽ OD KORUNKY!

Jednoho dne však u Hanušovic dojde k nečekané události. Díra se zasype a všechno je zase hezky česky - v pérdeli.

Generálním partnerem filmu je GAZPROM.

 GAZPROM - energie českého filmu

R.E.K.L.A.M.A
Rychlá úleva od idiocie.

V Novodvorská Plaza proběhlo setkání mladých umělců

8. 7. 2014 12:30 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Jaký je směr současné malby? Má ještě co nabídnout? Nejen na to se snažili hledat odpověď mladí umělci, kteří se v dubnu tohoto roku sjeli v Praze.

„Klasika je mrtvá, budoucnost patří rybám,“ prohlásil zkraje kontroverzní umělec a pořadatel putovní výstavy, David Černý. Ten se nedávno vykašlal na sochařinu a začal malovat olejovkami.

„Nejlíp se mi maluje těmahle z Lidlu, dobře se roztírají a můžete s nima namíchat celou paletu barev,“ pochvaluje si. "Například tenhle obraz, ten se jmenuje Iveta Bartošová poránu a použil jsem na něj tři zelené makrely a tuňáka." 

Při malbě olejovkami portréty nabývají s postupem času evolučního významu. „Jde vlastně o přesah egoismu,“ říká Černý, "umělecké dílo přestává být pouhým výtvorem autora, ale spoluvytváří jej příroda. Obraz mění barvu a některé portréty se vám časem pěkně vybarví."

aktualizace:

Od doby konání výstavy v dubnu se mnohé změnilo. Černý už nemaluje jen olejovkami. "Nebojím se teď sáhnout i na další organický materiál. K namalování Bartošové v poledne jsem použil přímo části Bartošové. Je to šokující, ale taková je postmoderna."

Minulý týden Černý způsobil politický skandál. Borůvkovým džemem a sekanou namaloval obraz nazvaný Miloš Zeman se vztyčenou kosteleckou uzeninou. „Říkám těmhle obrazům mazaniny,“ prohlásil poté, co obraz na vernisáži snědl. "Jak vidíte, postmoderní umění může být i užité."

„Už se nemůžu dočkat až toho Zemana vyseru,“ pokračoval Černý, "a namaluju tím pak další obrazy. Pravá postmoderna zrecykluje všechno."

Malba sraček sračkou sice již byla vynalezena před ním, ale Černý je první, kdo přitom začal recyklovat jiné obrazy. Na vernisáži nakonec prý snědl i obě Bartošové. „V kombinaci s tím Zemanem mi z toho bylo trochu šoufl, ale ustál jsem to,“ chvástal se Černý.

Umělec se také přiznal, že v organické malbě objevil lukrativný byznys - nyní sere hlavně na zakázku a obraz můžete mít klidně košer nebo BIO.

 

 

R.E.K.L.A.M.A
Lyžařská střediska vybavená těmi nejmodernějšími travelátory až na vrchol! Komu nevyhovuje sníh, může zkusit jízdu na trávě.