Češi vyrábějí anorganické víno z popela, kvůli modré barvě ho nesmějí nazývat vínem
Evropská unie zakázala používat název „Rulandské modré“ pro víno vyráběné v Kosteleckém masokombinátu, neboť prý neobsahuje téměř žádnou předepsanou organickou složku a má nestandardní barvu.
„Okamžitě jsme se proti tomuto nařízení odvolali, v případě nutnosti se hodláme i soudit,“ říká mluvčí Kosteleckých uzenin Jaroslav Moučka.
Evropské komisi se nelíbí, že sušina vína obsahuje až 15% mastku, 45% popílku a zbytek tvoří umělá sladidla a aromata. „Takovou věc nemůžeme pustit na trh, bylo by to klamání spotřebitele,“ tvrdí komise.
Komise dále navrhuje víno prodávat pod značkou „Prasečí sviňonské polojakostní“, avšak pouze tehdy, přidá-li do něj výrobce alespoň 5% organické složky. „To by neměl být u nás v uzeninách problém, i když nám to podstatně zdraží výrobu,“ říká Moučka. "Holt budeme muset vyhovět dalšímu stupidnímu nařízení."
Moučka poukazuje na to, že do špekáčků již dávno přestali dávat předepsanou organickou složku a Evropské komisi to dosud nevadí. Tyto špekáčky přitom nalezly oblibu u konzumentů, poněvadž je není nutno opékat. „Prostě od výroby jsou už jako z popela,“ uzavírá Moučka.