HRBATŮV KOSTELEC

Filmová recenze: Krteček 3D

24. 10. 2015 14:14 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Kdo by neznal krtečka od Zdeňka Milera. Od roku 1957, kdy tato postavička vznikla, ovlivnila nejednu generaci. Nyní se krteček dočkal celovečerní 3D verze v čínské produkci. Jaký na nás udělal dojem?

Ačkoli je film 3D, postavička krtečka je provedena v tzv. flat designu. „Díky tomu se lépe hodí do propagačních materiálů našich partnerů, například firmy Microsoft, jež sází právě na flat design svých telefonů,“ upřesňuje Adam Bartoš, který se v Pekingu podílel na faceliftingu postavičky.

Přestože byla autorská práva na krtečka prodána do Číny, krtek alespoň částečně zůstává v českých rukou. Bartoš upřesňuje: "Náš tým tvořili ze šesti sedmin číňané, zbytek já, Xindl X. a Daniel Landa. Odvezli nás do Pekingu, kde jsme se deset měsíců museli naplno věnovat natáčení. Byla to pro nás velká škola."

Krtka namluvil právě Daniel Landa, alias Žito 44, který své mediální kejkle dotáhl až do Číny. "Musel jsem namísto Ach jo říkat třeba Aaaah ja! a české Au nahradit anglickým Ouch!" směje se Žito. "Občas mě dokonce kopli do koulí, aby to vyznělo autentičtěji. Písničku Nic než národ! jsem musel přizpůsobit většinovému publiku."

„Film je také více genderově neutrální,“ pokračuje Bartoš. "Některým konzumentům vadila černá barva krtečka, a proto jsme přistoupili k jejímu zesvětlení s nádechem dozelena. V průzkumu se ukázalo, že se nyní děti krtečka méně děsí, ačkoliv to vypadá jako když trpí mykózami srsti. Dále jsme krtečkovi a jiným zvířátkům dokreslili pohlavní orgány, aby jejich absence nebyla některými dětmi vnímána jako traumatizující a neměli pocit kastrátů."

K celovečernímu Krtečkovi 3D natočila produkční firma MaoVision i několik zbrusu nových večerníčkových dílů. Kritici se však shodují, že na věrohodnosti jim ubírá přehnaný product placement. Například v dílu Krtek a nová Škoda Superb ukazuje krtek až příliš často tablet od Samsungu.

Celkově lze ale říci, že se tvůrcům podařilo přiblížit krtečka současnému divákovi. Rozvláčnost nahradila akce, tradiční hudební podkres dunivý sound a nechybějí ani scény násilí a sexu, „alespoň v náznacích, s myší,“ podotýká Landa.

S krtkem se můžete setkat na Facebooku a od 21. 11. také v řetězcích Xindl, kde bude probíhat Týden s krtečkem. Čekají na vás soutěže a hry o hodnotné ceny. To vše s Xindlem X. jedině v Xindlu!

R.E.K.L.A.M.A
s CK Bomba ještě dnes a poznejte krásy Íránu. Zatím bez amerických turistů. Last minute!
R.E.K.L.A.M.A

Das Kulturprogramm Herr Egon Bondy II.

19. 7. 2015 08:39 - Kultura - Standa Skandál

První doposud neznámá kuchařka Egona Bondyho právě vyšla. Přinášíme vám pár opravdu vynikajících receptů pro opravdové gurmány !

Nabrat plný sáček vzduchu, třepat s ním, až se srazí jako tvaroh. zabalit do připraveného snového těsta a péct.
Navrch posypat syntetickým kmínem. Upečené zalít omáčkou z jitřních snů a podávat studené.


Destiluj prach ze strnišť, do získaného sirupu přidej letní horko. Pokapej trochou syntetického asfaltu v původní barvě, jež bude temně skořicová, vař a míchej dvacet minut (nenech spadnout var!), uvař potom starou nalakovanou lavičku, až je vláčná, a připrav na dokončení úpravy duhové máslo, jímž poléváš při podávání.

...

UniPoleva
Na dort uděláš polevu z rozvařených nezničitelných syntetických hmot (nejlépe ze supercementu) a praženého jarního sněhu, pocukruj dubnovým větrem, rozemletým.

Dort ke svátečním příležitostem
Piškotové těsto uděláš z nejjemnějšího papíru - musíš půl hodiny mísit. Z dlouhého spánku připrav růžovou esenci k plnění dortu. V druhé vrstvě pokládej duhu a ve třetí polární záři ochucenou opravdovým ledem. Polevu udělej z rozvařených syntetických oříšků kešu a ozdob to šlehačkou našlehanou z pramenité vody, což zabere asi patnáct minut. Podle chuti přicukruj letním ránem, chyceným do připraveného lapače vůní.

Čokoláda
Na čokoládu jsou nejlepší tmavé jíly, zvláště ty vláčné! V upraveném přístroji se jejich molekulové mřížky změní ve velice lahodnou čokoládu.

Do khávy

Z opravdového stromového jehličí spař odvar, přimíchej na jeden díl pět dílů Urquellu, dodej kyselinu mravenčí z mezihvězdného prostoru (získáš ji prostou meterologickou sondou vybavenou odlučovačem na kyselinu), ochuť pepřem, anýzem, kostní moučkou, vysráženými radioaktivními solemi a dostaneš tricyklicum derivátu dibenzodiazepinu a methylpiperazinylovým řetězcem v osmé poloze s chlorovou substitucí. Vychlaď a přidávej do kávy.

 

(z románu Invalidní sourozenci)

R.E.K.L.A.M.A
pasterizovaná homogenizovaná, vhodná i pro kojence. 1l za nebeských 25 Kč. Krucifix, no nekupte to! Vyrábí a dodává klášter řádu Bratří posledních neřestí.

V hlubinách Tichého oceánu našli vědci prdel

15. 7. 2015 11:59 - Kultura - Alexandr Kosodřev

Galapágy ležící v Tichém oceánu fascinují geology a biology už stovky let. Souostroví 18 sopečných ostrovů je vyhlášené tím, že tu hluboko pod vodou žijí nejroztodivnější organismy. Právě zde se vědcům nedávno podařilo odhalit zcela nový živočišný druh - prdel světa (asinum mundi).

Nevídaného mořského živočicha objevili vědci během červnových průzkumů hydrotermálních prduchů. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Kromě obrovských medúz narazili na podmořskou prdel, která žije v nejhlubších vodách moří a oceánů. Nejprve si mysleli, že jde jen o nějak divně tvarovanou medúzu. Po chvíli pozorování ale přišli na to, že je to prdel.

"Je tak krásná. Něco takového jsem nikdy v životě neviděla," neskrývala nadšení jedna z vědkyň. „Byla jsem si jistá, že to nebyla medůza ani sumýš,“ pokračuje vědkyně.

Tvor zbarvený do odstínů červené a modré barvy stavbou svého těla sumýše pouze připomínal. Ten je pro svůj tvar často nazýván mořskou okurkou. Jenže sumýši se nejčastěji pohybují přímo po mořském dně a vůbec nepřipomínají prdel.

R.E.K.L.A.M.A
Cestuj po netu: otevři si idos a jezdi. Například nyní: Praha-Brno 209Km za pouhé dvě hodiny! Doporučuje Klub českých online turistů.

Das Kulturprogramm Herr Egon Bondy I.

3. 6. 2015 10:44 - Kultura - Standa Skandál

Kulturní program Hrbatova Kostelce nechal vstát z mrtvých slavného toho filosofa a básníka Egona Bondyho! Na jehož náhrobní desce stojí vytesáno zlatě a težce:

Na život a smrt se vyser, Tady leží Zbyněk Fišer!

HOLKY

Tři holky jdou po ulici,
a jejich prdele se strany na stranu
já za nimi ocas si honící
až z toho záduchu dostanu

Když přešli jsme tak Václavák a šli Jindřišskou ulicí
běželo kolem tři sta lidí v Mírovém poklusu
Holky si zálibně prohlížely ty svazáky a všechny tři spolu
mi zmizely na Florenci v busu

Příčinu toho iracionálního jevu
jsem nikdy nepoznal a nikdy nepoznám asi
podobně tak jako jednou v Sarajevu
Evropa definitivne nohu podvrkla si

....

ACH JAK MĚ SOUŽÍ A TRÝZNÍ
zácpa svou hroznou přízní

V břiše nosím tvrdej kámen
v měchýři mne pálí plamen

Plyny vycházej mi ústy
někdy taky roztok hustý

střeva hnijí mi mám dojem
nebo se spekou tím hnojem

Ach jak mě souží a trýzní
zácpa svou hroznou přízní

...

VČERA V NEDĚLI
mě hrozně svrbělo v prdeli

Bylo to vod toho
že jsem žral mnoho

...

Básnické spisy I, Egon Bondy 1947-1963