HRBATŮV KOSTELEC

Řetězce experimentují nadále s hmyzem, produlužuje to záruční lhůtu

14. 4. 2023 20:11 - Zdraví - Andrey Plenkowicz
Oblíbený hmyzí protein - mol šatní, mol potravinářský

Oblíbený hmyzí protein - mol šatní, mol potravinářský

Mouka s moly a larvami molů, prošlé snacky s červy, těstoviny se šváby a černý čaj s myším trusem. Obchody v Česku zkoušejí, jak zákazníci přijmou zlevnění, hmyzí proteiny a trus v potravinách. Nově přidávají do mouky i vajíčka potemníka, který redukuje výskyt molů a dává křupavé mouce netradiční chuť.

V České republice je hmyz schválený k bezpečné konzumaci zatím ale ještě poměrně marginální záležitostí. Kdo však hledá, má už z čeho vybírat. V regálech jsou desítky tun prošlých potravin s hmyzím proteinem.

Opačnou zkušenost má však XINDL a Pennis Market, který v minulosti opakovaně nabízel různé typy prošlé mouky s larvami molů. „Máme v tom tradici už 25let, tak nevím co je to za novinku“, říká s úsměvem skladnice Jeronýma Steklá. "Veřejnost na tento typ hmyzího produktu je léta zvyklá, někteří z toho pečou s larvami, jiní přesívají. Všichni ale doma pěstujeme moly a to i na kobercích", sdělil mluvčí Tomáš Kbelík.

Na léto připravují řetězce XINDL snížit energetickou náročnost chlazení a prodloužit záruční dobu masných výrobků i samoného masa násadou masařek. "Budeme to maso prodávat jak s larvami tak jen s vajíčky masařek, zákazník si to pak může nechat uležet doma při pokojové teplotě. To bude kadáver jako řemen! Stokrát lepší než tekutý olomoucký syrečky!", vysvětluje Kbelík úspornou strategii travinových řetězců.

V Alertu v létě představí horkou novinku: výtečné pomazánky TRAPAS ze španělských slimáků jako cenově dostupnou alternativu za játrové paštiky. Humus z fazolí a cizrny prý už tak netáhne.

R.E.K.L.A.M.A

Všechen Nurofen rozvařili na perník. Forejt ho rozváží ve vládním speciálu ministrům a úředníkům.

22. 12. 2022 13:45 - Zdraví - Andrey Plenkowicz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP0MEDVĚD) vysvětluje krisový nedostatek léčiv na tuzemském trhu zvýšenou spotřebou ekonomických povzbuzujících prostředků pro přepracované úředníky na miniserstvech. "Všichni tady jedou na perníku, abysme ty změny zvládli. Forejt to rozváží po miniserstvech a magisrátech ve vládním speciálu," vysvětluje.

"Bývalý protokolář Forejt to dostal jako Nadstranický úkol. V zásobování perníkem je nejlepší a má nejlepší matroš, hlavně pro Institut Václava Klause. Měl všechen dostupný pseudoefedrin vykoupit ve velkoobchodu a zajistit v českých varnách dostatek „střeliva“ pro úředníky. Kafe si strčte za klobouk. Tady se pracuje jako na německé frontě. Prostě Blitzkrieg."

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ale zajistil dodávky pervitínu rovnou z Číny, takže v nejbližších dnech by měl být Nurofen již na pultech lékáren.

Expert nesouhlasí s dovozem

"Česko bylo kdysi zlatou mekkou peří a my ještě budeme pervitínovou velmoc činit závislou na dovozu z Číny! To je nehorázné.", komentuje aktivity ministra Válka vařič Karel Vykouřil.

Válek nabízí alternativy, KRATOM je prý pro děti.

"Alternativa v podobě drahého kokainu je myslitelná jedině pro nejvyšší úředníky a minisry. Always High!", dodal Válek.

R.E.K.L.A.M.A
Pro případ předávkování čtěte příbalový leták.

Ze závadné šarže Nurofenu nejde uvařit kvalitní perník, výrobce stahuje lék

6. 9. 2022 17:00 - Zdraví - Andrey Plenkowicz

Nurofen pro děti - jahoda a brusinka, to jsou dvě šarže 0123456 a 6543210 z kterých nelze uvařit pořádnou domácí pálenku z bílého fosforu, kyseliny sírové a pseudoefedrinu. Dokonce i některé varny v čechistanu stojí. V šarži nových výrobků jsou přísadny, které zásadním způsobem snižují výtežnost „domácího pálení“ a vznikají další látky s pachutí. Na webu o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Cizorodé látky reagující s katalyzátorem

Přestože je tato šarže na trhu již od června 2020, jedná se o první zaznamenaný případ reklamace týkající se závady jakosti uvedené šarže. Jde tedy o izolovaný a ojedinělý případ,“ uvedl lékový ústav. Důvod stahování této šarže je nález cizorodého materiálu v jednom z balení.

Nurofen pro děti jahoda je navíc jednou z doporučovaných možností, jak rodiče mohou nahradit čípky Nurofen pro děti, které v současné době v lékárnách chybí, protože je české varny už všechny rozvařily a distribuují nový perník z čípků pod názvem prdelník. Výrobci tradičního Prdelníku (kdysi trdelník) ale zásadně protestují a zvažují žalobu.

Takovej perník stojí zahovno, soudí Standa Pepík

I ve farmacii to jde s kopce, nakonec i otevřeme jen poklopce a pochčijem se navzájem,abysme zaplatili za nájem.

R.E.K.L.A.M.A
Cestuj po netu: otevři si idos a jezdi. Například nyní: Praha-Brno 209Km za pouhé dvě hodiny! Doporučuje Klub českých online turistů.

Nemocnice se v zimních mrazech promění v márnice a ušetří za plyn

30. 8. 2022 10:39 - Zdraví / AKTIP - Andrey Plenkowicz

Vysoké ceny energií tlačí nemocnice do omezování péče. V zimním období, když vypuknou tuhé mrazy ředité uvažují, že změní způsob poskytování péče. Slibují si především ušetřit.

Úspory za skladovací prostory

"Úspory by mohly být velmi významné a to jak za energie tak i za personál, zvláště pokud budou panovat teploty pod -5 stupňů celsia. Uděláme z celé ÚVN jednu velkou márnici.", vysvětluje změny ředitel ÚVN a hlavní preparátor Miloše Zemana MUDr. Jaromír Zvoral.

Omezení péče

"Jakmile změníme způsob poskytování péče a omezíme operativu, spadnou náklady na desetinu. Stačí najmout zřízence a my s kolekgy odletíme na dovolenou do Karibiku. Bude to taková zajímavá kompenzace za přepracování během Covidu.", těší se na vánoční provoz Zvoral.

Jarní tání

"Problém ovšem nastane a to připouštím s nedostatkem plynu během jarního tání. To by to tady mohlo pěkně zasmrádnout jako zasmrádnul Zeman - a všichni víme jak to s napouštěním kreosolem VX111 dopadlo. Ještě teď nám ty sračky na neurologii kapou ze stropu na hlavu jak to hasiči prolili.", vysvětluje úskalí péče Zvoral.

R.E.K.L.A.M.A
časopis který vidí pod povrch