Řetězce experimentují nadále s hmyzem, produlužuje to záruční lhůtu
Mouka s moly a larvami molů, prošlé snacky s červy, těstoviny se šváby a černý čaj s myším trusem. Obchody v Česku zkoušejí, jak zákazníci přijmou zlevnění, hmyzí proteiny a trus v potravinách. Nově přidávají do mouky i vajíčka potemníka, který redukuje výskyt molů a dává křupavé mouce netradiční chuť.
V České republice je hmyz schválený k bezpečné konzumaci zatím ale ještě poměrně marginální záležitostí. Kdo však hledá, má už z čeho vybírat. V regálech jsou desítky tun prošlých potravin s hmyzím proteinem.
Opačnou zkušenost má však XINDL a Pennis Market, který v minulosti opakovaně nabízel různé typy prošlé mouky s larvami molů. „Máme v tom tradici už 25let, tak nevím co je to za novinku“, říká s úsměvem skladnice Jeronýma Steklá. "Veřejnost na tento typ hmyzího produktu je léta zvyklá, někteří z toho pečou s larvami, jiní přesívají. Všichni ale doma pěstujeme moly a to i na kobercích", sdělil mluvčí Tomáš Kbelík.
Na léto připravují řetězce XINDL snížit energetickou náročnost chlazení a prodloužit záruční dobu masných výrobků i samoného masa násadou masařek. "Budeme to maso prodávat jak s larvami tak jen s vajíčky masařek, zákazník si to pak může nechat uležet doma při pokojové teplotě. To bude kadáver jako řemen! Stokrát lepší než tekutý olomoucký syrečky!", vysvětluje Kbelík úspornou strategii travinových řetězců.
V Alertu v létě představí horkou novinku: výtečné pomazánky TRAPAS ze španělských slimáků jako cenově dostupnou alternativu za játrové paštiky. Humus z fazolí a cizrny prý už tak netáhne.