3D tiskárny se staly součástí gastronomie
Napadlo vás někdy, že přijdete do restaurace a jídlo vám vytisknou přímo na talíř? Že ne? Tak tomu už je. Za řetězcem restaurací Push Food stojí protřelý michelinský šéfkuchař Joel Castanye.
"V brněnské pobočce Push Food se specializují na Vdolečky na michelinský způsob, podávané s párou nad. Ta má předepsanou michelinskou teplotu okolo 40-60 stupnů Celsia," říká Castanye.
Castanye zavítal do Brna, aby slavnostně otevřel pop-up restauraci. Velmi ocenil vnitřní design, zvláště vybavení trashovým nábytkem z bývalého designérského studia Lucky Vondráčkové. Kromě vdolečků čeká na hosty až devítichodové menu, servírované na talířích a nádobách navržených Iwonou Lisieckou. Sedí se na židlích, které navrhnul a vytisknul Arthur Mamou-Mani. Aby se hostům dostalo plného zážitku, restaurace nabízí brýle pro rozšířenou realitu a na zdi je promítána speciální projekce. K tomu hraje hudba složená umělou inteligencí.
"V podstatě jde o to, že lidem vytlačíme na talíř nějaký hlen, ale oni ho v těch 3D brýlích uvidí jako lasagne či křupavé kuřecí stehýnko. To křupání uslyší ze sluchátek v realtime. Snad by se tomu dalo říkat low-cost stravování, jenže v našem případě jde o extrémně předražené sračky povýšené skoro až na úroveň boží," přiznal Castanye v soukromém rozhovoru.