HRBATŮV KOSTELEC

Socha maršála Koněva prošla nefunkcionalistickou rekonstrukcí

30. 8. 2019 13:33 - Kultura - Joachim Řitke

„Socha byla zalita do betonu na návrh akademického sochaře Davida Černého, tvůrce Manifestu nefunkcionalismu,“ říká radní pro kulturu, Alexandra Udženija (ODS). "Je tak lépe ochráněna před dalším poškozováním."

Poslední incident, při němž se stala socha terčem vandalů, se stal v noci 21. srpna. Neznámý člověk sochu pokálel.

Udženija vzkazuje, že sochu již čistit nebude, ale další kálení bude mít pro pachatele nedosírné následky.

R.E.K.L.A.M.A
to máte skoro za pár! Doporučuje americký iluzionista David Gutalax.

V galerii D1 probíhá výstava stavebních strojů

20. 8. 2019 11:29 - Kultura - Joachim Řitke

Asi na 40 km úseku dálnice D1 probíhá již několikátý měsíc výstava stavebních strojů. K vidění jsou bagry, náklaďáky a buldozery, „a to tak, jako by je tam dělníci právě zanechali,“ říká kurátorka výstavy, Radka Mátlová.

Mátlová je, spolu s dalšími umělci ze skupiny ŘSD, podepsána pod Manifestem kapitalistického nadrealismu.

Co si pod tím pojmem představit? Mátlová vysvětluje: "Jedná se o nový umělecký směr. Obsah nemá nic společného se surrealismem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Současný divák už nechce snít, ani mu nestačí běžná realita. Žádá po nás, umělcích, novou, opravdovou nadreálnou zkušenost, navíc přístupnou zábavnou formou."

Umělci proto, nejen že přibližují umění masám, ale současně diváka - konzumenta - při cestě z Brna do Prahy baví.

V nadcházejících měsících bude galerie D1 hostit další umělecké projekty, například interaktivní výstavu Jak se dříve pracovalo (otevřeno každý druhý pracovní den mezi 9:00 - 10:30) a pokračování probíhající výstavy strojů z cyklu Musíme to tu postavit.

R.E.K.L.A.M.A
Odstraníme vaše ego nebo co chcete.

V Polsku se rozhořel skandál se zneužíváním kněží

15. 5. 2019 18:20 - Kultura / Náboženství - Joachim Řitke

Trest ukřižování nepodmíněně bude hrozit tomu, kdo zneužije kněze. „Jako za starých časů,“ poznamenává katolický kněz Petr Piťha. Polákům závidí jejich odhodlanost sexuální skandály řešit.

Piťha pokračuje: "Nejhorší je, když vám někdo přinese do kostela sedmiměsíčního chlapečka a vy se nemůžete vůbec soustředit na kázání, protože vám v něm hučí jako v úlu."

Také podobné obtěžování by mělo být v Polsku postaveno mimo zákon. Dětem mladším 7 let bude proto vstup do kostelů úplně zakázán, mladiství budou muset chodit jen v zahaleni.

R.E.K.L.A.M.A