Evropská komise rozhodla o mezích impedance u polotovarů určených pro ohřev v mikrovlnných troubách
Evropská komise rozhodla o mezích charakteristické impedance a hloubce vniku elektromagnetické vlny u polotovarů určených pro zpracování a ohřev v mirkovlnných troubách.
„Ohřev mikrovlnnou troubou je dnes neúčinný“, stojí v expertní zprávě z roku 2014 o efektivním využití energií v gastronomii."
Evropská komise se rozhodla zpřísnit kritéria na výrobu většiny polotovarů určených k přímé spotřebě a ohřevu v mikrovlnných troubách. "Dnešní stav je prý katastrofální. Impedanční nepřizpůsobení všech těch možných omáček a gulášů vede akorát tak ke snížení účinnosti už tak neúčniných mikrovlných trub, která nepřesahuje 55%. To máte jako vařit vodu v konvici a půlku jí vylejt do kanálu.", horlivě vysvětluje tristní situaci v polotovarech s vysokým poměrem stojatého vlnění (VSWR) Ing. Tomáš Netumil z expertního týmu Komise.
Počínaje lednem 2016 budou muset všechny polotovary vykazovat ve zmraženém i rozmraženém stavu charakteristickou impedanci 250 až 450 ohmů, tak aby lépe odpovídali impedanci vakua (cca 376 ohmů). Reaktance pokrmů nesmí překročit +/- 50 ohmů. Hloubka vniku pak musí ve frekvenčním pásmu 2,3 až 2,6 GHz vykazovat jednu polovinu tloušťky polotovaru.
"Ty sojové polystyreny a pěny (párky, buřty a salámy), to se zmákne přidáním mletého uhlí jakožto absorbéru, ale největší problém vidím u těch omáček a kusů masa, tam budeme muset dát nějaká nadouvadla nebo polystyren s mletým uhlím. Případně napíchat minerální transformátorový olej, jinak se tam nevejdeme", vysvětluje technické řešení Ing. Netlumil. „Pro výrobce to znamená se co nejvíce pokrmy přiblížit ztrátovému vakuu“, stojí v expertní zprávě.
Lidé se tedy mohou od 2016 těšit na opravdu rychlé a účinné pizzy, matched-knédle a polévky s nadouvadly kompatibilní s mikrovlnným ohřevem s impedancemi od 250+/-50j až po 450+/-50j.
Součástí nařízení je i regulace nízké účinnosti mikrovlných trub, od roku 2016 se nebude smět vyrábět trouba s horší účinností než 70% stanovila Komise.