HRBATŮV KOSTELEC

A-TEST: Jaký cinkač klíčů vybrat?

5. 8. 2022 18:51 - Čechistan - Joachim Řitke

Až zase půjdete na náměstí cinkat klíči, uvažovali jste už, jaký cinkač klíčů si pořídit? V testu jsme se zaměřili jak na mechanické tak na digitální USB cinkače.

O elektrických cinkačích koluje spousta pověr. Mnozí uživatelé tvrdí, že do elektřiny by nikdy nešli. Pro takové máme dobrou zprávu: elektrické cinkače nevycházejí ani dráž ani nejsou méně spolehlivé než ty mechanické.

USB cinkače nabízejí řadu funkcí navíc, jako třeba bezpečnou imitaci plamene zapalovače, rozprašovač vůně svíček nebo mají zabudováno vyhřívání dlaně, které oceníte 17. listopadu. A hlavně, volitelný zvuk klíčů. Můžete si jej přepnout na sluchátka a cinkat si v pohodlí obýváku.

Naopak mechanický cinkač je omezen nejen co se týká zvuku, ale také schopností ruky dlouhodobě cinkat. Podle výzkumu ten kdo není trénovaný, odpadá po půlhodině na běžném náměstí při běžné sametové revoluci.

A jaký je výsledek testu?

  • Alza Cinkeo Green Lite

Zařízení nabízí až čtyři hodiny cinkání na jedno nabití. Je jednoduché, funkční. Po upgradu na verzi PRO přestane s otravnými reklamami.

  • HaveLove OF 2.0

Tento výrobek nás zaujal především tvarem srdce s nápisem "Havel na Hrad!" Nemějte ale obavu, zařízení zvládne cinkat i pro Andreje Babiše nebo Petra Pavla. Implicitně má pouze nastaveno retro cinkání pro Občanské Fórum, cílí totiž na konzervativní uživatele, kteří si častěji rádi doma zavzpomínají.

  • LowCoster Analog

Klasický mechanický cinkač. Vlastně jenom kroužek na klíče. Jako jediný však obstál, protože je vyroben z kovu a nehrozí ztráta klíčů při policejním zátahu. Funguje, neurazí, ale ani nenadchne.

  • ANO, bude Babiš!

A konečně vítěz testu. Stylový doplněk na každý Babišův meeting. Sice umí cinkat pouze jedním zvukem, prokládá ho sliby, ale nemusíte nic nastavovat ani zapínat. Ostatně přístroj nejde ani vypnout. Přesto nemějte obavy, výrobce udává výdrž po celou dobu životnosti Andreje Babiše. Ovšem to hlavní: zařízení je úplně zadarmo! Stačí se postavit do fronty s ostatními občany. Ale pospěšte si, nebude!

Na podporu nových prkének stát uvolní až 10 miliard korun

4. 8. 2022 12:13 - Čechistan - Alexandr Kosodřev

Podpora bude plošná a bude se týkat jak občanů, kteří jsou v hajzlu, tak občanů, kteří na vlastní hajzl z ekonomických důvodů nedosáhnou.

Premiér Petr Fiala se vyjádřil jasně: "Uvědomujeme si určitou nespravedlnost, a proto v pondělí navrhnu na Vládě, abychom se právě na takové občany zaměřili. Určitým řešením by bylo, například, kdyby pro ty občany bez toalet platila povinnost nové prkénko, které od nás dostanou, do určitého data vrátit a nadále nepoužívat to staré, které tedy nemají, což je tedy problém, kvůli kterému jsme zatím v koalici nenašli shodu."

Shoda panuje pouze ohledně výše státního příspěvku. Původní varianta, šest tisíc korun, byla zamítnuta. Nejnovější návrh státní podpory počítá se dvěma tisíci a spoluúčastí až 100%.

„Občané by v sobě měli najít solidaritu a podpořit sami sebe,“ míní Fiala.

"Chtěl bych občany ubezpečit, že na každého se dostane."

R.E.K.L.A.M.A
Celé dětské tábory to sem jezdí dýchat. Holotropní biodýchánek přímo na komíně, nyní v akci za 999 Kč!

Rus domácí trápí celý svět

Rus domácí (German cockroach) je druh hmyzu patřící mezi šváby. V poslední době jeho invazní působení trápí mnohé země.

Rus domácí je rozšířen po celém světě, nejvíce však domácnestech bývalého Sovětského svazu. Nyní se rozšiřuje směrem na západ a trápí kdejakou domácnost. V poslední době se dokonce rozšířil i do nejstřeženějších průmyslových provozů jako jsou jaderné elektrárny, kde poškozuje kabeláž a základy budov.

Brouk je 11–15 mm velký. Přes den se skrývá ve škvírkách domů a průmyslových provozů, po setmění vylézá a hledá potravu. Živí se především odpadky, ale ožírá i papír, kůže. Nejoblíbenejší aktivitou je otvírání ledniček, otevírání konzerv a lahví vodky. Specializuje se na rozličný parazitický způsob života. Rus se rozmnožuje po celý rok a jeho kopulační aktivita narůstá z jara. Někteří samci rusa jsou schopni oplodnit i 10 samic během jedné invaze.

Rusa domáciho se zbavíme pouze důkladnou dezinsekci a deratizací. Ideální je fumigační plyn Uragán D2 z Draslovky (nástupce úspěšného fumigačního plynu Cyklon B), který pronikne nejen do škvír ve zdech, ale i do sklepa, kde se Rus domácí často schovává.

R.E.K.L.A.M.A

Fiala: Lidem v zimě ještě pořádně zatopíme!

31. 7. 2022 08:00 - Čechistan - Andrey Plenkowicz

Premiér Petr Fiala (SPOLU.ODS) v rozhovoru pro Hrabatův Kostelec mluvil především o tom, jak se jeho vláda vypořádává s ekonomickou krisí, která naplno nejspíš udeří v zimě.

Pane premiére, podzim a zima se už blíží a s nimi také ekonomická krize, podle všeho nevyhnutelná. S jakými pocity ochlazení ekonomiky očekáváte?

Dámy prominou, ale bude to průser. No průser, co průser... to bude hned několik průserů, že zase dojde v XINDLu toaleťák. Radím vám dobře, nakupte zásoby. Možná s ním budete nakonec i zatápět až dojde plyn. Topit bychom taky mohli PET flaškama a pneumatikama, to budeme vozit zpátky ze skládek.

Plyn sice máme, ale kdo na něj bude mít?

Na to jsme udělali dvě základní opatření. Tedy dovolte taktiku. Všichni ho máme, to je jasné. Ale rovněž zajistíme, že nikdo nebude mít nic. To se již před rokem 1989 osvědčilo.

Neobáváte se, že v zimě vypuknou nepokoje?

Nevypuknou. Jednak lidé budou rádi, že se nebudou třást zimou a že nezemřou hlady a pak máme také jistou strategii a především obuškovou praxi z let minulých 1989. Děláme vše, abychom lidem pomohli.

Důchody 1. září vzrostou kvůli inflaci v průměru o 5 korun, nebude to moc?

Je to hodně, ale jak říkám, nenecháme lidi padnout!

Pane premiére za celou Redakci Hrabatova Kostelce, Děkujeme!

R.E.K.L.A.M.A
pro myši a slimáky